zondag 3 november 2013

UFO gelovigen zijn SP- of PVV-stemmers

Op 22 mei 2013 maakte dagblad Trouw bekend dat een onderzoek, gedaan aan de VU in Amsterdam, uitwees dat de meeste mensen die in complot-theorieën geloven, op de PVV of de SP stemmen.
Later op de dag had Radio 1 naar aanleiding hiervan een item onder de aankondiging dat PVV en SP stemmers in UFO's geloven.
Dat is natuurlijk een jolige selectie uit het onderzoek, maar wat mij opvalt is dat het geloven in UFO's onder de complot-theorieën valt.

Behalve enkele katholieke of andere fundamentalisten zal toch niemand meer geloven dat alleen op onze aarde leven is ontstaan. Op grond van statistische berekeningen neemt men aan dat er talloze planeten zijn die vol met leven (kunnen) zitten.

Nu kan dat leven zich hebben beperkt tot eencelligen, korstmossen of kwallen, maar waarom zou er dan ook niet een beschaving zijn die zich veel verder heeft ontwikkeld dan wij?
Een beschaving die de mogelijkheid heeft ontdekt van het reizen door de ruimte, veel verder dan onze maanlander en die enkele onbemande marssonde? Als dat zo is, waarom zouden deze aliens dan niet allang onze planeet ontdekt en bezocht hebben? Klinkt dat ongeloofwaardig? Wellicht.
Maar als wij de indianen in 1491 hadden verteld dat er een jaar later witte mannen met grote schepen en vuurstokken op bezoek zouden komen, zouden ze dat geloofd hebben?
Maar waarom merken we dan niets van deze buitenaardse bezoekers? Heel eenvoudig, omdat we het ons niet kunnen voorstellen. Of omdat we nog steeds denken dat het groene mannetjes moeten zijn met een antenne op hun hoofd. Of misschien zijn deze wezens zo netjes om onze cultuur intact te laten, in tegenstelling tot wat wij doen als er weer eens een stam uit het stenen tijdperk in de Amazonedelta is ontdekt, die zich dan binnen de kortste keren kleden in peniskokers gemaakt van colablikjes.
Ikzelf vind het bestaan van UFO's helemaal niet zo onwaarschijnlijk.

Er zit echter nog een addertje onder het gras van dit onderzoek.
De PVV en de SP bekijken we in Nederland als het infrarood en ultraviolet van het lichtspectrum: de extremen. Als je leest dat sommige mensen in complot-theorieën of UFO's geloven en bovendien nog eens vaak op deze twee partijen stemmen, denk je toch dat dat rare weirdo's moeten zijn, waar jijzelf maar beter niet mee in verband gebracht wil worden. Dat zijn losers! Dan kun je toch maar beter ieder vermoeden van een complot - net als UFO's - naar het rijk der fabelen verwijzen.
Vervolgens stem je op een keurige middenpartij (die zijn er in overvloed, op welke je stemt maakt niet uit) en geloof je alle bankiers, regeringsleiders, staatssecretarissen, wielrenners, katholieke geestelijken, managers en maffiosi op hun woord dan wel hun kleur ogen.

Maar er zijn natuurlijk aanwijsbare complotten: ik noem alleen maar het complot om Irak binnen te vallen, waar de toenmalige Balkenende-regering van harte aan meedeed.

Een recenter voorbeeld is Monsanto, een bedrijf dat allerlei zaden patenteert, vervolgens duur aan boeren verkoopt en andere boeren juridisch achtervolgt, wanneer ze zaadjes van Monsanto van hun buren overgewaaid hebben gekregen. De zaadjes zijn ook nog eens zodanig genetisch gemodificeerd, dat ze niet vruchtbaar zijn. Ieder jaar moet je dus nieuw zaad van Monsanto kopen.
Er zijn straks geen alternatieven, want Monsanto koopt allerlei bedrijven op, ook in Nederland. Als dat geen complot is ...

Misschien is het eerder zo, dat complotdenkers in ieder geval nog alternatieven overwegen naast de van rijkswege verkondigde waarheid. En dát noemen we dan: nadenken!

Geen opmerkingen: